Aşağıda hazırlanmış olan yazı Oto Kurtarıcı Projesi montajı veya sökümlerinde uygulanması gereken prosedürleri ve fiyatlandırmaları anlatmaktadır.
Kamyonet veya Minibüslerin Oto Kurtarıcı Projesi Ruhsata İşletme Nasıl Yapılır? Projesi Nasıl Çizilir?
Kamyonetinize taktırdığınız oto kurtarıcı üstyapısını ruhsatınıza işletebilmek için yetkili makine mühendislerince oto kurtarıcı projesi çizdirmeniz gerekiyor. Bizleri 0539 699 68 31 telefon numaramızdan arayarak oto kurtarıcı projesi için en hızlı ve en uygun fiyattan çizdirebilirsiniz. Minibüsten Kamyonete Çevirme işlemleri için proje adı farklı olabilir, üst yapı bu yazıda oto kurtarıcı projesi için yazılmıştır.
Ruhsata oto kurtarıcı üst yapısı nasıl işletilir?
Oto Kurtarıcı Üst Yapısını Ruhsata İşletme Fiyatları – 2024 Minibüsten Kamyonete Dönüşüm Fiyatları
Aracınızın Oto Kurtarıcı Projesi ile Üst Yapısını ruhsata işletme maliyetleri yıldan yıla değişiklik gösterir. Muayene için ödediğiniz ücretler değişkenlik gösterdiği için yazılan rakamlar 2024 yılını kapsamaktadır. Minibüs kesilip oto kurtarıcıya dönüştürüldüğü zaman fiyatı TSE harcı 2.952,89 ₺ (TL) olup bunun dışında tente projesi ücreti, TÜV-TÜRK Muayene ücreti ve Noter ücretlerinde oluşmaktadır. Size en uygun tente projesi ücreti için bizi arayabilirsiniz, detaylı bilgi tarafımızca size verilmekte. Oto kurtarıcı projesi çizdirmek için +90 539 699 68 31 iletişme geçin.
Güncel TüvTÜRK ve Noter fiyatları ise sırasıyla;
- 2077 ₺ (TL)
- 1.138,15 ₺ (TL)
şeklindedir.
Aracınızın dingil mesafesinde değişiklik yoksa, azami uzunluklarda (c2 kuyruk uzunluğu dingil mesafesinin %60’ını aşamaz gibi) bir aşım bulunmuyorsa aracınız test raporu istenmeden projelendirilir. Eğer aşım var ise tarafımızca uyarılırsınız. Test raporu gerektirilen işler için sizleri TSE ye yönlendirmeden önce bu durumlardan bahsediyor, kabul etmenizin ardından işlemleri sürdürüyoruz. Oto kurtarıcı projesi dingil mesafesinde bir artış veya azami uzunluklar aşılmadığı sürece test raporu aranmaz. Oto kurtarıcı projesi çizdirmek için +90 539 699 68 31 iletişme geçin.
Firmamız, araç veya kamyonetlere monte edilecek üst yapıların ruhsata işletilmesi sürecinde profesyonel hizmet sunmaktadır. Öncelikle aracın ölçüleri alınarak özel bir oto kurtarıcı projesi hazırlanır. Bu proje, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olarak hazırlanır. Proje tamamlandıktan sonra, aracın ruhsatında gerekli değişiklikler için resmi prosedürler izlenmektedir. Bu prosedürler sırasıyla;
- TSE standartlarına uygun proje çizimi,
- TSE AKM’sinde araç incelenmesi,
- Onay Süreci (1-3 gün),
- TÜVTÜRK Muayenesi (muayene randevusu almak için tıklayın…),
- Noter Ruhsat Yaprağı değişimi.
Şeklindedir.
OTO KURTARICI PROJESİ İLE İLGİLİ MEVZUATLAR VE BİLGİLENDİRMELER
Aracın her üst yapısı değiştiğinde tekrar projelendirilmesi gerekmektedir. Prosedürleri uyguladıktan sonra aracınızdan tente sildirebilirsiniz. Araçların tente ve açık kasa olarak veya diğer gövde kodlarıyla açıklaması aşağıda bulunmaktadır. Oto Kurtarıcı Projesi kapsamında araçlar BA-24 gövde koduyla anılmaktadır fakat aynı zamanda özel amaçlı olarak adlandırıldığı için SG gövde koduna da tabiidir. Oto kurtarıcı projesi çizdirmek için +90 539 699 68 31 iletişme geçin.
Öncelikle bu tip araçlar çoğunlukla BA gövde koduyla anılmaktadır. BA gövde kodunun mevzuatta ki anlamı ise “Kamyon Özellikle veya esas olarak malları taşımak için tasarımlanan ve imal edilen bir araç.” ‘dır. BA gövde koduna ait ek kodlar ise sırasıyla;
01. Platform,
BA-02. Açık kasa
03. Kapalı kasa,
04. İç sıcaklığı korumak için donanıma sahip ve yalıtımlı duvarlardan oluşan şartlandırılmış gövde,
05. İç sıcaklığı korumak için donanıma sahip olmayan ve yalıtımlı duvarlardan oluşan şartlandırılmış gövde,
06. Perdeli/Brandalı
07. Değiştirilebilir üst yapı,
08. Konteyner taşıyıcı,
09. Kancalı kaldırıcı,
10. Damper,
11. Tanker,
12. Tehlikeli maddelerin taşınması için kullanılan tanker,
13. Canlı hayvan taşıyıcı,
14. Oto taşıyıcı,
15. Beton mikseri (Transmikser),
16. Beton pompası aracı,
17. Tomruk taşıyıcı,
18. Çöp toplama aracı,
19. Yol süpürme aracı, temizleyici ve kanal temizleyici,
20. Kompresör,
21. Tekne taşıyıcı,
22. Planör taşıyıcı,
23. Teşhir veya perakende satış amaçları için araçlar,
BA-24. Kurtarma aracı,
25. Merdiven araç,
26. Vinç kamyon (Ek II’nin, Kısım A’sında tanımlandığı gibi bir seyyar vinç dışında),
27. Havada çalışma platformlu araç,
28. Kazıcı vinçli araç,
29. Alçak tabanlı römork,
30. Cam taşıyıcı,
31. İtfaiye aracı,
99. Bu listede yer almayan diğer üst yapılar.
Şeklindedir. Oto kurtarıcı projesi çizdirmek için +90 539 699 68 31 iletişme geçin.
Oto Kurtarıcı Projesi; Dönüş Yeteneği
(1) N2-N3 kategori araçlarda dönüş yeteneği ile ilgili olarak ULMB’nin 30.11.2015 tarihli ve 456307 sayılı yazısına istinaden;
– Bir aracın dingil mesafesinin aynı araç tipi için imalatçı tarafından belirlenmiş farklı bir dingil mesafesine tadil edildiği durumlarda, tadilat sonrasındaki dingil mesafesine göre imalatçı tarafından belirlenmiş müsaade edilen azami uzunluğunu geçmediği, (Örnek uygulama: Dingil mesafesi 3500mm olan araca tadilat yapılarak dingil mesafesinin, araç imalatçısının aynı tipteki üretmiş olduğu 4200mm dingil mesafeli araç referans alınarak, 4200mm’ye tadil edildiği durum),
– Araçlara dingil ekleme tadilatının yapıldığı durumlarda, araç imalatçısının vermiş olduğu temel araç uygunluk belgesindeki müsaade edilen azami araç uzunluğunun aşılmadığı,
Yukarıda belirtilen durumlar dışında, yapılan tadilatlar nedeniyle şasi uzatıldığında imalatçının temel araç uygunluk belgesinde belirttiği müsaade edilen azami uzunluk değerlerinin aşılmadığı, durumlar haricinde, araçların imal tarihleri dikkate alınmak suretiyle araçların dönüş yeteneğine uygun olduğunun tevsik edilebilmesi için AB/1230/2012’nin yürürlüğe girdiği tarihten sonra bu kapsamda üretilen araçlar için test raporu aranması veya testin bu konuda atanmış personel tarafından yapılması veya MARTOY- Ek XVI “Sanal Deney Yöntemlerinden İstenen Özel Koşullar Ve İmalatçı Veya Teknik Servis Tarafından Sanal Test Yöntemlerinin Kullanılabileceği Düzenleyici Mevzuat” kapsamında yapılan sanal deney yöntemi kontrol edilmelidir. 97/27/AT Yönetmeliği seviyesinden üretilmiş araçlarda ise, test raporu aranması veya testin bu konuda atanmış personel tarafından yapılması veya söz konusu yönetmelik de bahsedilen geometrik doğrulama yapılarak ilgili şartı sağladığı kontrol edilmelidir.
(2) Temel Araç Uygunluk Belgesinde (Orijinal/Muadil) azami uzunluk değeri belirtilmeyen, kütle ve boyutlar bakımından 97/27/AT’den onaylı araçlarda arka uzunluk değerinin, araç dingil mesafesinin %60’ını aşması durumunda geometrik doğrulama yapılmalıdır. Arka uzunluk değerinin, araç dingil mesafesinin %60’ını aşmaması durumunda geometrik doğrulama yapılmasına gerek yoktur. Temel Araç Uygunluk Belgesinde (Orijinal/Muadil) azami uzunluk değeri belirtilmeyen, kütle ve boyutlar bakımından AB/1230/2012’den onaylı araçlarda söz konusu yönetmeliğe uygunluğunun yetkili teknik servisler tarafından düzenlenen test raporu ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
Oto Kurtarıcı Projesi; Azami Uzunluklar
- Otobüsler hariç diğer motorlu araçlar: 12,00 metre
- Römork: 12,00 metre
- Mafsallı (körüklü) otobüs: 18,75 metre
- İki dingilli otobüs: 13,50 metre
- Üç ve daha fazla dingilli otobüs: 15,00 metre
-
Azami Genişlikler: M2, M3, N1, N2, N3, O1, O2, O3, O4 kategorisi araçlarda: 2.55 metre.
-
Frigorifik araç üst yapıları, yan duvar kalınlıklarının izolasyonlu olarak en az 45 mm olması koşulu ile 2,60 metre genişlik istisnasından yararlanabilirler.
-
Özellikle tarım işlerinde kullanılmak için imal edilmiş araçlar, yol bakım araçları, kurtarıcı araçlar ve itfaiye araçlarında azami genişlik 3,05 metredir.
-
Belediyelere ait troleybüslerin azami genişliği 2,65 metredir.
-
M1 kategorisi için 29/5/2002 tarihli ve 24769 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan M1 Sınıfı Motorlu Araçların Kütleleri ve Boyutları İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde (92/21/AT) veya 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların ve Römorklarının Kütle ve Boyutları ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde (AB/1230/2012) belirtilen ölçüler uygulanır.
-
L kategorisi için 22/11/2002 tarihli ve 24944 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Kütleleri ve Boyutları İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde (93/93/AT) belirtilen ölçüler uygulanır.
-
R kategorisi römorklar, S kategorisi birbiriyle değiştirilebilir çekilen donanım ve T kategorisi traktörler için 21/12/2012 tarihli ve 28504 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörlerinin Bazı Aksamları ve Karakteristikleri İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliğinde (2009/144/AT) belirtilen ölçüler uygulanır.
-
Sökülebilen üstyapılar ve standartlaştırılmış yük elemanları, örneğin konteynerler, bu Ekin madde 2.1, madde 2.8, madde 2.9, madde 2.10 ve madde 2.11’de tanımlanan boyutlara dâhil edilir.
-
Otobüslerde, azami uzunluklar, kayak kutusu veya sökülebilir ilave bagaj yeri gibi eklentiler ile aşılamaz.
-
Hareket halindeki herhangi bir motorlu araç veya araç katarı, dış yarıçapı 12,50 metre ve iç yarıçapı 5,30 metre olan bir dairesel alan içerisinde dönebilmelidir. Araçların uyması gereken şartlar 18/4/2003 tarihli ve 25082 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların ve Römorklarının Bazı Sınıflarının Kütle ve Boyutları İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (97/27/AT) Ek I’de veya 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçların ve Römorklarının Kütle ve Boyutları ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (AB/1230/2012) Ek 1’de belirtilmiştir.
-
Beşinci teker king pin ekseni ile yarı-römork arkası arasındaki en fazla uzunluk 12,00 metredir.
-
Katarın boyuna eksenine paralel olarak ölçülen, kamyonun kasasının kabinin arkasında kalan en ön dış noktası ile römork kasasının en dış arka noktası arasındaki mesafeden, kamyonun en arkası ile römorkun en önü arasındaki mesafe düşülerek bulunan en fazla mesafe 15,65 metredir.
-
Katarın boyuna eksenine paralel olarak ölçülen, kamyonun kasasının kabinin arkasında kalan en ön dış noktası ile römork kasasının en dış arka noktası arasındaki en fazla mesafe 16,40 metredir.
-
Bir motorlu aracın (M1, N1 hariç) arka dingili ve bir römorkun (yarı römork hariç) ön dingili arasındaki mesafe 3,00 metreden az olamaz.
-
Dingil Uzaklığına Bağlı Olarak İzin Verilen Azami Ağırlık dört dingilli bir motorlu aracın izin verilen azami ağırlığı, aracın en ön ve en arka dingillerinin arasındaki mesafenin her metresi için beş ton olarak hesaplanan değeri aşamaz.
-
Yarı-römorklarda king pin ekseni ile yarı römorkun önündeki herhangi bir nokta arasında ölçülen yatay mesafe 2,04 metreyi aşamaz.
-
Azami yükseklik 4 metreyi geçemez.
Oto Kurtarıcı Projesi; Üst Yapı ile İlgili Hususlar
- Üst yapıların, temel araç üreticisinin beyan ettiği azami ve asgari ölçü ve kütleler içinde kaldığı tespit edilmelidir.
- N kategorisi araçların kasa yapımında, yük dağılımının uygunluğu kontrol edilmelidir.
- Üst yapı şasi bağlantılarının uygun yöntemler ile yapıldığı kontrol edilecektir. U cıvatalı bağlantılarda şasi profilinin ezilmemesi için önlem alındığı tespit edilmelidir.
- Kasa ve çamurluklar, araç için öngörülen en büyük çaplı lastik ve kar zinciri ile birlikte en kötü koşullarda dahi en az 50 mm boşluk kalacak biçimde olduğu tespit edilmelidir.
- Kasaların arkada en dış konumunun arka koruma çerçevesine göre 70/221/AT Yönetmeliği veya BM/AEK Regülasyonu 58’de yer alan sınırlamalar içinde kaldığı tespit edilmelidir.
- Konteyner taşıyacak araçlarda uygun konteyner kilitleri bulunacaktır. Yalnız konteyner taşınacak ise ön duvar, kapak ve taban döşemesi aranmaz.
- Damper, çöp kamyonu vb. araçların hidrolik mekanizmalarının 3/3/2009 tarihli ve 27158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Makine Emniyeti Yönetmeliğine (2006/42/AT) uygunluğunu gösteren CE işareti aranır.
- Çöp kasası monteli araçlar için yapılacak hacim hesaplarında, çöp yoğunluğu değeri olarak TS EN 1501-1 Çöp Toplama Aracı standardının Ek C’sinde belirtilen değerler esas alınır.
- Üst yapıcı tarafından ilave edilen aydınlatma cihazları “E” veya “e” işaretli olmalı ve daha önceki aşamadaki tip onay belgesine aykırı olmamalıdır. Aydınlatma cihazlarında değişiklik yapıldığı takdirde ilgili yönetmeliğe uygunluğu teknik servis tarafından düzenlenen rapor ile tevsik edilmelidir.
- Üst yapı nedeni ile daha önceki aşamalarda alınmış tip onay belgelerinin geçersiz olduğu tespit edildiği takdirde, yeni belge veya teknik servis tarafından düzenlenmiş rapor aranır.
- Üst yapım sonrası kategorisi değişen araçlar, yeni kategorinin gerektirdiği bütün şartlara uymak zorundadır, ancak N1 kategorisinden M1 kategorisine dönüşen cankurtaran, cenaze arabası ve motorlu karavanlar gibi MARTOY Ek XI’de yer alan araçlar için aynı ekte belirtilen istisnalara izin verilir.
- Birinci aşama imalatçısının yazılı izni olmadan aracın kütlelerinde teknik kapasiteleri aşılamaz. Ancak, bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin sağlanması ve yaptığı işlemle ilgili sorumluluk tadilatçıda olması kaydıyla, 5 yaşından büyük araçlarda birinci aşama imalatçısının yazılı izni aranmayabilir. Ayrıca, yapılan değişiklikler nedeni ile geçersiz olan, fren, kütleler ve boyutlar vb. diğer tip onay belgeleri yerine yeni tip onay belgeleri veya teknik servis raporlarının alınması zorunludur.
- Oto kurtarıcı projesi için önemli mevzuat; oto kurtarma aracı olarak üst yapı tadilatlarında, tadilat sonrası aracın istiap haddi en az 1000 kg olmalıdır.
- Sökülebilen üst yapılar (Swap Bodies) ve konteynerları taşıyacak olan araçların üst yapılarında, bu amaca uygun her biri sökülebilen üst yapı ve konteyner için dört köşesinden bağlantı olanağı sağlayan en az dört adet konteyner kilidi olmalıdır.
- Kilit yerleşimi kamyon ve tam römork için bu ekin Şekil 1’ inde, yarı römork için ise Şekil 2’sinde belirtilmiştir.
- Konteyner ile taşıyıcı araç veya alt yürüyüş grubu arasındaki bağlantı form geçmeli olmalı, konteyner kilitleri takımsız kullanılabilmeli ve emniyete alınıp bağlantısının yapılmış olduğu ilk bakışta görülebilmelidir.
- 3.3- Taşıma esnasında konteyneri taşıdıkları uygun araca bağlayan kilit sistemi form ve mukavemet açısından çektirme yöntemi ile konteyner sağa, sola, öne, arkaya ve yukarı doğru olası hareketlerini de engellemelidir.
- Kilitler form geçmeli olmalı, normal yol şartlarında kendiliğinden çözülmemelidir.
- Kilit ekipmanları, ISO 3874 standardının 9.3, A3 ve A4 maddelerine uygun olmalıdır.
Oto kurtarıcı projesi çizdirmek için +90 539 699 68 31 iletişme geçin.
Oto Kurtarıcı Projesi / Minibüsten Kamyonete Çevirme / Kamyonet Araçlarda Üst Yapı Değişikliği İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Dingil mesafesi aracın orjinalinden farklı. Ne yapmalıyım?
Cevap: Aracınız için Fren Testi yaptırılmalıdır. ECE R-13 Fren Testi için test firmalarıyla adınıza biz görüşmekteyiz.
Soru: Aracımın azami uzunlukları aştığını nasıl anlarım?
Cevap: Aracınızın ruhsat ve etiketini bizimle paylaşmanızın ardından, aracınızın temel araç uygunluk belgesine bakarak gerekli kontroller ve ölçüler karşılaştırılır.